Kategori

Trenger vi å handle så mye klær?

Visste du at vi nordmenn kaster i gjennomsnitt hele 23 kilo med tekstiler hvert eneste år? Trenger vi virkelig alle klærne vi kjøper? Hvis vi hadde redusert innkjøpet av klær ville vi bidratt til et bedre miljø.

Prisen på klær har falt drastisk de siste tiårene

Prisen på klær har i løpet av de siste 20 årene falt drastisk. Bare i løpet av i fjor kjøpte nordmenn nærmere dobbelt så mye tekstiler som for 30 år siden. Men prisen er nesten den samme. I gjennomsnitt har hver norske innbygger rundt 360 plagg i garderobeskapet sitt! Dessverre blir bare i gjennomsnitt en femtedel av disse klærne brukt.

Dette betyr at vi uten problemer kan redusere mye av det som klesindustrien forurenser uten at det vil ha særlig stor betydning på livstilen vår og kan bedre grønn energi i Norge og bidra til et bedre miljø. Mesteparten av klærne vi kjøper er nytt tøy. I gjennomsnitt kjøper hver nordmann mindre enn ett brukt klesplagg per år. Av den grunn vil vi med dette oppfordre deg til å ikke kjøpe nye klær for ett år, men heller kjøpe brukte klesplagg hvis du absolutt trenger det.

Hyppige skifter innen mote er den største synderen

En av de industriene i verden som forurenser mest er klesindustrien. Sko- og klesproduksjon er ansvarlig for mer enn 8 prosent av det totale CO2-utslippet per i dag. Selve produksjonen av klær krever et stort forbruk av både energi og van og gjør krav på svære areal som kunne heller blitt utnyttet for matproduksjon.

Samtidig har vanlig tradisjonell dyrking av bomull bruker rundt 6,5 prosent av sprøytemidlene som finnes. Kun moteindustrien står for mer enn 20% av det totale avfallsvannet som produseres i verden. Ofte blir giftig avfallsvann skylt rett ut i naturlige omgivelser. Det kan dermed havne i menneskers drikkevann og maten de spiser.

Størsteparten av klærne vi forbruker blir produsert i Asia. Veien derfra hjem her til Skandinavia er ikke kort. Av den grunn blir prisene på tekstiler lavere for oss, ettersom mange av klesplaggene produseres av tekstilarbeidere som har lav lønn og lever under utrygge forhold.

Klesproduksjonen krever også mange slags forskjellige prosesser, ettersom klærne skal sys, spinnes og veves. Deretter kommer fargebehandlingen og påtrykk på klærne. Alt dette setter igjen et stort avtrykk i miljøet vårt.

Bruk Stayhard rabattkoder på klær og sko av beste kvalitet

Politikerne må sette opp tiltak som gjør den enkelte forbruker mer bevisst på dette. Det må bli enklere for oss å kunne få tilgang til mer miljøvennlige klær, og ikke minst billigere. En god ting er for eksempel en Stayhard rabattkode på klær slik som Ellos tilbyr. Her kan du i nettbutikken finne massevis av både flotte klær og sko for menn fra mer enn 200 varemerker. Så, tenk deg om neste gang du vil ha nytt tøy og begrens deg til klær og sko av beste kvalitet, så har du både kles- og fottøy som varer i mange år, slik at du ikke trenger å handle så mye klær hvert eneste år.